20 Ekim 2019 Pazar

Amerikan Tipi Wooden Frame / ahşap karkas evler hakkında

Merhaba Youtube'da sorulan bir soruya istinaden;

Ahşap karkas evi niye düşünmediğimi ve o yapı tipinin özelliklerini biraz anlatayım;

Ahşap karkas üzerine panellerle yapılan yapılar Amerika ve Kanada'da çok yaygın,

Olumlu özellikleri:

az işçilik ve hızlı kurulumla müstekil büyük ev yapmaya çok uygun bir sistem,

Tasarımı oldukça basit, şantiye yok denecek kadar kısa(boyuta oranla),

Ahşap konstrüksiyon oldugundan kaba yapı ömrü oldukça uzun,
Yalıtımlı paneller ile ısıtma/sogutma maliyeti oldukça düşük.

Dezavantajları; Hazır fabrikasyon panellere ihtiyacı var; bu yerinde az işçilik demek ama türkiyede talep olmadıgından ve bu iş büyük boyutta az yapıldıgından yüksek kalite masif ahşap paneller çok pahalı malzemeler, zararlı kimyasallar içermeyen yüksek kalite betopan üzeri ahşap siding paneller bile çok ama  çok pahalı

Türkiyede işçilik ucuzken fabrikasyon ürün yukarıdaki sebepten ekonomik olmuyor.Abd, kanada vb benzeri ülkelerde dev fabrikalar yüzlerce çeşit panel üretiyor , 3 kişilik ekibin 2 aylık yevmiye fiyatına ister betopan üzeri ahşap ister ahşap arası yalıtımlı paneller alınabiliyor, karkası yapıldıktan sonra  1 ay gibi bir sürede 200m2 üzeri evi kurma şansınız oluyor.

Yurtdışında bir ev yaptırmanın malzemesi 100 liraysa işçiliği 200 bazen 300 lira, ne kadar hazır ürün o kadar düşük maliyet çıkıyor oralarda

Bizde ise işçilik ucuz malzeme ona oranla oldukça pahalı hazır panellerse amerikadaki fiyatın yer yer 2 katı işçilikse 4 te 1 i kadar.

Amerikada el yapımı bir kamelya 5000 dolar biz de en kalitelisi 2bin dolara  yapılır, yine yıgma ahşap bina 50m2 oldukça kaliteli olarak yapılsa bizde taş çatlasın 15 bin dolarken amerika 40-50 bin dolar.

İşte bu sebeplerle bu tarz yapı türkiyede yaygın değil, yaygınlaşır mı? ülke olarak müstakil kaliteli ev ihtiyacımız artar işçilik bedelleri yükselirse yaygınlaşır, Yaygınlaştıkça da maliyetler düşer.

Peki bu sistem ülkemizde kullanılmaz mı? Kullanılabilir, şehir dışında 150m2 üzeri bir yapı yaptıracaksanız betonarme fiyatları uçar gider, şantiye bitmez, detay kalitesinin her aşamasında ciddi özen ve  denetleme gerekir;

Ahşap yıgma bina tercihi de ekonomik olmayabilir, duvar kalınlıgı yapı büyüdükçe artacak üstelik yıgma bina yapmanın ciddi boyut ve dizayn kısıtları var.

İşte bu aşamada ahşap ev isterseniz yığma binadan daha ucuza ahşap karkas üzerine panel ev yapmak daha mantıklı olabilir,

Haklı bir eleştri editi:
Hazır panele ihtiyaç yok , niye zorunlulukmuş gibi yazmışsınız diye bir yorum aldım; hazır panel zorunluluk değil ama bir kalite standartı,
Farklı genleşme katsayıları olan ürünleri katmanlar halinde birbirine tutturmak veya ust uste dosemek çok sağlıklı değil, açmaya dağılmaya çok müsait olur montaj kalitesini ve işçiliği çok üst düzeyde tutmak gerekir..Üstelik benim temel kıstasım olan şantiye kurmadan hızlı montaj olayını bitirir, her aşamasında montaj kalitesini kontrol etmek gerekir.







4 yorum:

  1. Merhabalar. Yazılarınızı okudum, çok güzel ama biraz daha uzun yazsanız daha iyi olurdu. Bir önerim var. Serdar kılıç'ın dağ evi bölümleri var. 14 bölüm. Kütük ev yapıyo. Çandı tekniğiyle, çok güzel bilgiler veriyor. Belgesel tadında. İzlemenizi tavsiye ederim. Bir de beğendiğiniz videoların linkini paylaşırsanız sevinirim. Son olarak youtube kanalınız var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, yorumunuz için teşekkürler , önerdiğiniz videoları en kısa sürede izleyip yorumlayacağım. Vakit buldukça izlediğim diğer videoları da değerlendiriyorum burası zamanla epey dolacak ayrıca kendi evimi yaptırırken tüm firmalarla görüşmelerimi ve sözleşmeleri ve teklifleriyle ilgili detaylı bilgi paylaşacağım.

      Bir youtube kanalım yok, açıkcası olacağını da zannetmiyorum, yazılı bilgi paylaşımı bana daha çok hitap ediyor, sözel iletişim en güçlü olduğum alan değil.

      Saygılar

      Sil
  2. Yutup da bakıyorum resimler hep yabancı yapılanlar biraz iptidai geliyor..bu işi profesyonel şekilde yapacak büyük firmalar yok galiba...

    YanıtlaSil
  3. Erdem Bey ahşap karkas bir yapımının yapımı esnasında yapılması gereken planlar veya çizimler (statik vb.) nelerdir. Bu planlarda betonarme binaların planlarındaki gibi mühendisler her türlü ayrıntıya yer veriyor mu?

    YanıtlaSil