7 Ekim 2019 Pazartesi

Emprenyeli Ahşap Ev Almayın

Tekrardan Merhaba,

Bugun uğraştıgım konu hakkında biraz bilgi vereyim , çünkü internette çok yanlış bilgiler mevcut.

Ev yapanların bir kısmı malesef gururla bizim ahşaplarımız emprenyeli diyor,

Emprenye kımyasal maddeler ve bazı yağların karışımıyla ahşabın biyolojik sürecini durdurma işlemidir.

Avantajı ahşabın nem emme  özelliğini keser , şişme ve vb hareketleri durdurur, küflenmeyi engeller. dezavantajı artık doğal değil işlem görmüş bir yapı malzemesinden yapılmış bir evde oturursunuz.Üstelik ahşap yapının bir kaç yüzyıl olan ömrünü büyük oranda törpülersiniz,
O güzel ahşap kokusunu bile kaybedersiniz...

İki çeşit emprenye işlemi vardır; borik asit kullanılan  ve arsenik kullanılan.

Arsenik kullanılan işlem zaten AB standartlarında yapı içerisinde kullanımı yasak Ömrü 60 yıl üzeri
Borik asit kullanılan işlemin ömrü de 25 yıl.

Peki bu yıl doldugunda ne olur , artık ölü bir malzeme gelmiş ahşabınız koruyucunun etkisi geçtiğinde  hızla dağılmaya başlar.

Bizdeki üreticiler hangi emprenye yöntemini kullanıyor bilmiyorum konuştuklarım muhtemelen hazır ürün aldıkları için net bilgi veremediler.Umarum arsenikli olan yöntem kullanılmaya devam etmiyordur , doğal ev arayısında olan kişileri zehirlemek çok insafsızca olur

Peki emprenye kullanmayacağız ne kullacanağız da çürüme yaşanmayacak:

Öncelikle fırınlanmış ahşap kullanmanız lazım, ben türkiyede ev için ahşap fırınlamasını kendisi yapan firma bulamadım, yerli kereste sanayinde de bu şekilde bir uygulama yapan bildiğim kadarıyla yok dolayısıyla ithal fırınlanmış ahşap tedariği lazım(güncel fiyatlarla m3 ü 3000 Tl civarı) ,

Bu şekilde nem oranınız ideal seviyeye düşer , ahşap ömrü bir kaç kat artar(uygun şartlarda hava kurusu da bu işlemi sağlar ama sürece dikkat edilmeli ahşap doğru zamanda kesime alınmalı, fazla kurusu da nem oranı yükseği de başka sıkıntılar doğurur dolayısıyla en ideal çözüm fırınlanmış ahşap)

Nemi ideal seviyeye getirdik ne koruyacak bu ahşabı , aslında bu bizim bildiğimiz ama malesef unuttuğumuz bir şey, doğal yağlar.

Yurtdışında bu işi hakkıyla yapan firmalar , ahşabı koruyan doğal yağlar kullanıyor, bu zeytinyağı da olabilir , ceviz yağı da  farklı ülkelerde 20 çeşitin üzerinde doğal yağ uygulaması bilgisine ulaştım benim anladığım kadarıyla kullanılan ahşapa ve o bolgedeki tedariğe göre yağ seçimi yapılıyor.

Doğal yağ emdirilmiş nemi ideal konuma gelmiş ahşap bir kaç yüzyıl ayakta kalıyor.

Peki madem doğal yöntem var niye emprenye uygulaması yaygın, çünkü araştıran yok malesef geleneksel bilgileri de unutmuşuz , türkiyede yüzyıllarca ahşap evde hangi yağ kullanıldı su ana kadar öğrenemedim.

Bir diğer sıkıntı da ev yapanların çoğu ilkel şartlarda tedarik yaptığı ve maliyet düşürmek için ladin,kızılçam, vb  kuruyunca fazla hareket eden ahşap kullanıyor bu tip ahşapları emprenye yapmazlarsa bir kaç yıl içerisinde dağıldıgı için , bu methodu kullanıyorlar yani 1 yanlışı başka yanlışla örtüyorlar.

Benim araştırmalarım sonucu kaliteli ahşap ev su ahşaplarla yapılabilir, tabii fırınlanmış olması şartıyla

lareks
sarıçam
kestane
sedir


Bu konuda başka bilgilere rastlarsam bu paylaşımı güncelleyeceğim.

Emprenye ile ilgili bazı türkçe kaynaklar :
https://www.atlasdergisi.com/kesfet/doga-cografya/estetik-tehlike.html
Ömrünü tamamladıktan sonra tasfiyesi bile bir dert:
http://ofd.artvin.edu.tr/en/download/article-file/25727
http://www.radikal.com.tr/cevre/ahsap-traversler-hastalik-saciyor-1080812/



Esenle kalın



3 yorum:

  1. Erdem Bey, satin almaya karar verdiginiz evde hangi ahsap kullaniliyor? Nasil bir koruma yontemi uygulanmis?

    YanıtlaSil
  2. Mustafa Bey Merhaba,

    Yukarıda sebeplerini yazdıgım üzere ben emprenye karşıtıyım , ürün alırken de buna dikkat ettim evimin ahşapları fırınlanmış sarıçam ile üretilip beziryağı emdirilmiş olarak hazırlandı bu oldukça doğal ve uzun ömürlü bir çözüm.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Erdem Bey,
    Muğla'da fabrikaları olan Nassreddin Group'un yapmış olduğu evlere bakma şansınız oldu mu acaba? Çoğunlukla kurumsal işler yapıyorlar bildiğim kadarıyla. Ancak web sitelerinde (http://www.nashouse.com.tr) ev projeleri de var.

    YanıtlaSil